Ön mit tud a légzőszerveiről?

mit tud a légzőszerveirőlA légzést a légzőizomzat és a légzőközpont működése határozza meg, ezt ahhoz hasonlítjuk, mint az injekciós fecskendő működése.

Egy légvétel alkalmával a felnőtt ember 500köbcentiméter levegőt szív be. Amikor nyugalmi helyzetben vagyunk, akkor nem vesszük igénybe a légzőrendszerünk teljes kapacitását.

TUDTA?

Egy felnőtt ember percenként 16-szor lélegzik.

A légzés szaporasága és a légvételek mélysége automatikusan alkalmazkodik a szervezetünk szükségleteihez.

1-1 légvételkor a belégzett külső levegő keveredni fog a léghólyagok levegőjével, mivel a tüdőben még a legmegerőltetőbb kilégzés után is marad mintegy 1500köbcentiméter levegő.

Minél erőteljesebb fizikai aktivitással vagyunk, izomsejtjeink annál több oxigént használnak el és annál több szén-dioxid termelődik és jut a vérbe.

Ez a megnövekedett szén-dioxidtartalom ingerli a nyúltvelői központot, emiatt nő a légvételek száma és mélysége.

Ha erőteljesebb mozgást végzünk, akkor ez fokozza a lihegést és a mély, szapora légzésvételeket.

Minél nagyobb a testsúlyunk, annál hamarabb érezzük azt, hogy kifulladunk és annál gyakoribb a szapora lélegzetvétel.

Bizonyított, hogy egy túlsúlyos ember sokkal kevésbé bírja az iramot, a megerőltető mozgást. Sokszor már egy néhány lépcsőfok megtétele is megerőltető lehet, nemhogy komolyabban sportolni.

Ez is egy okkal több arra, hogy elgondolkodjunk azon, hogy érdemes lenne lefogyni (persze további érvek egész sorozatát felhozhatnánk még).

Sok esetben még az elhatározás meg is lenne, de ez önmagában sajnos kevés, mert nehezen tudjuk rávenni magunkat arra, hogy kevesebbet együnk.

Márpedig a sikeres fogyás kulcskérdése az, hogy mennyit eszünk. Minél kevesebbet, annál hamarabb indulhat be nálunk a fogyás.

Ha Ön is azok közé tartozik, akiknek gondot okoz ellenállni a finom falatoknak, akkor most megismerhet egy remek lehetőséget.

Ma már kaphatók olyan teljesen biztonságosan használható fogyasztószerek, amelyek legfontosabb tulajdonsága éppen az, hogy megálljt parancsolnak az evésnek. Egyszerűen csökkentik az éhségérzetet, amivel csökken a kalóriabevitel.

Ha érdekli a lehetőség, akkor tud tájékozódni a különböző termékek és hatóanyagok felől, egyszerűen beírja a keresőbe, hogy eredeti sibutramine rendelés és fog találni olyan oldalakat, ahol hiteles információk várják és tud rendelni sibutramine, phentermine hatóanyagú fogyasztószereket, amivel egyszerűbb lesz a fogyás!

Kímélje meg Ön is magát a különböző légzőszervi betegségektől és tegyen meg mindent az egészsége érdekében, amíg még nem késő!

A laptopozás egészségügyi kockázatai

egészséges laptop használtHosszabb távon a számítógépezés számos egészségügyi kockázattal járhat. Előbb lássunk néhány gyakori problémát, majd adunk tippeket elkerülésükre. Rendszeresen végzett többórás laptopozás során a a következők lehetnek a tüneteink:

Szemfáradtság. Hosszú órákon át a monitor figyelése szemfáradtságot okozhat, ideértve a szemünk kipirosodását, viszketését, szárazságát és homályos látást. Gyulladás is kialakulhat.

Nyak- és hátfájdalom. Rossz testtartás és hosszan tartó laptop előtt ülés oka lehet nyak- és hátfájdalom kialakulásának. A nem megfelelő ergonómiai beállítások (például a helytelenül pozícionált monitor vagy billentyűzet) tovább súlyosbíthatják ezt a problémát. Régóta használt notebook esetén a kijelző minőségére figyeljünk!

Csukló és kézfájdalom. A hosszan tartó gépelés és az egér használata csukló- és kézfájdalmat okozhat, amely carpal tunnel szindrómához vezethet. A nem megfelelő ergonómiai eszközök, például egy nem megfelelően állítható billentyűzet vagy egér, tovább ronthatják ezt a problémát.

Fejfájást okozhat a rosszul beállított monitor fényereje, túl erős képernyőfény vagy a rossz helyiségmegvilágítás. Súlyosabb esetben migrénünk is lehet.

Szorongás és stressz. A túlzott munkaterhelés, a munkahelyi nyomás és a hosszú órák a számítógép előtt stresszt és szorongást okozhatnak.

Laptopozók számára fontos, hogy ezeket a problémákat megelőzésre és enyhítésre törekedjünk. Ehhez néhány egyszerű lépést tehetünk.

Tippek, tanácsok egészséges laptophasználathoz

 • Ügyeljünk az ergonómiai beállításokra: Alakítsuk ki a megfelelő testtartást, használjunk ergonomikus széket, állítsuk be megfelelően a monitor magasságát és a billentyűzetet-egér párnát.
 • Tartsunk szüneteket: Rendszeresen vegyünk be szüneteket a számítógépezés közben. Álljunk fel, nyújtsuk ki a testünket és pihentessük a szemeinket.
 • Végezzünk szemgyakorlatokat: Rendszeresen végezzünk szemgyakorlatokat, például a távoli pontok nézését vagy a szemkörzést, hogy enyhítsük a szemfáradtságot és megőrizzük a látásunkat.
 • Alakítsunk ki megfelelő környezetet: Ügyeljünk a megfelelő megvilágításra a munkaterületünkön. Csökkentsük a képernyő fényerejét és tartsuk tisztán a laptop kijelzőjét.
 • Mozogjunk rendszeresen: Fontos, hogy rendszeresen mozogjunk és végezzünk testmozgást a notebookhasználat mellett. Ez segít megelőzni az izmok merevségét és a testtartási problémákat.
 • Egészséges életmódra törekedjünk, tartózkodjunk a dohányzástól, táplálkozzunk egészségesen és igyunk elegendő vizet.
 • Alkalmazzunk szűrőket: A kijelzővédő szűrők segíthetnek csökkenteni a káros kék fényt, és védelmet nyújthatnak a szemnek.
 • Fontos, hogy időnként teljesen kikapcsoljuk a PC-t és pihenjünk, hogy megnyugtassuk az agyat és a szemet.

Ha bármilyen egészségügyi probléma jelentkezik, fontos, hogy konzultálj szakemberrel, például orvossal vagy ergonómiai szakemberrel, aki segíthet az optimális megoldások megtalálásában és az egészséges számítógép használat biztosításában. A fentieket vásárláskor is vedd figyelembe. Ha felújított gépet veszel, lehetőleg prémium minőségű használt laptopot válassz a szervizek vagy webshopok kínálatából.

Milyen lehetőségeink vannak a testmozgásra a mindennapokban?

lehetőségek testmozgásra

Milyen lehetőségeink vannak a testmozgásra

Mindenki tudja, hogy a rendszeres testmozgás nagyon fontos a szervezetünk egészségének megőrzése érdekében.

Ehhez pedig nem feltétlenül szükséges konditerembe járni vagy otthoni edzőgépet beszereznünk, mivel anélkül is életünk részévé válhat a mozgás.

Nézzük meg milyen lehetőségeink vannak!

 1. Gyaloglás: nagyon könnyen beilleszthetjük a mindennapokba, elég, ha ahova csak lehet autó vagy tömegközlekedés helyett gyalog megyünk, serkenti a szív, – a tüdő, – az agy és az izmaink működését; kis lépésekben haladjunk, napi 10-15 perccel kezdjük, amit fokozatosan növelhetünk
 2. Kocogás: számos betegség kockázatát csökkenti: magas vérnyomás, szívbetegségek, elősegíti az endorfin termelődését, ami kellemes közérzetet biztosít; ne erőltessük meg magunkat! kezdetben csak lazán, szinte gyors léptekben indítsunk, majd növeljük a sebességet és a távolságot, kényelmes edzőcipőt viseljünk, hogy kíméljük a lábunkat
 3. Úszás: a legfontosabb izomcsoportokat megmozgatja, növeli az oxigénfogyasztást, javítja az állóképességet; kiegészíthetjük vízi tornagyakorlatokkal
 4. Kerékpározás: bárki végezheti, függetlenül kortól vagy nemtől, jótékonyan hat az izomzatunkra
 5. Tánc: a kellemes légkör mellett javul a mozgáskoordinációink, kiváló kalóriaégető
 6. Aerobik: igazán dinamikus mozgásforma, ami csökkenti a szív, – és keringési betegségek kockázatát, itt is fontos a fokozatosság

A mindennapokra jellemző rohanás, stressz, a nem megfelelő táplálkozás hamar képes arra, hogy kimerítse a szervezetünk tápanyag tartalékait, ami pedig kimerültséghez és betegségekhez vezethet.

Ezért fordítsunk kiemelt figyelmet arra, hogy nyugodt, pihentető alvásban legyen részünk, töltsünk minél több időt levegőn, sportoljunk, de legalábbis mozogjunk minél többet.

Figyeljünk a változatos, kiegyensúlyozott étkezésre, sose hagyjuk ki a reggelit, ami fontos az egész napi teljesítményünkben.

Ha túlsúlyosak vagyunk, akkor figyeljünk arra, hogy ne vigyünk be a szervezetünkben több kalóriát, mint amennyire annak szüksége van. Ha nem tudunk önkontrollt gyakorolni az evésben, akkor segítségül hívhatjuk a fogyasztószereket.

Ha nincs elég információja azzal kapcsolatban, hogy hogyan fejtik ki étvágycsökkentő hatásukat, akkor tájékozódjon bátran! Az interneten talál információt bőséggel, például Sibutramine vélemények és tapasztalatok címszóval.

Legyen Ön is felelősséggel az egészsége iránt! Mozogjon minél többet és táplálkozzon egészségesen!

Tippek, ötletek télikert berendezéséhez

Bővítsed lakóteredet egy plusz szobával

Legjobb ötlet a teraszbeépítés: növényszobát, télikertet rendezhetsz be lakásodban.

télikert ötletek

Télikert berendezésekor e tippek hasznosak lehetnek:

Funkcionalitás: Gondold át, hogy milyen céllal szeretnéd használni a télikertet. Lehet, hogy egy kényelmes pihenőhelyet szeretnél létrehozni, egy étkezőt vagy akár egy kertészeti területet. Az alapvető funkciók meghatározása segít eligazodni a berendezési lehetőségek között.

Bútorok és berendezések: Válassz olyan bútorokat és berendezéseket, amelyek stílusban és méretben harmonizálnak a télikerttel. Kényelmes ülőalkalmatosságokat, asztalokat, székeket és esetleg szekrényeket választhatsz. Gondolj arra is, hogy a bútorok legyenek időjárásállóak és könnyen tisztíthatók.

Növények és zöldövezet: A növények szerves részei lehetnek a télikert berendezésének. Válassz olyan délszaki növényeket, amelyek jól tűrik a beltéri környezetet és megfelelő fényviszonyokat igényelnek. Egy kis zöldövezet kialakítása segít létrehozni a természetes és friss hangulatot beépített teraszodon.

Világítás: Ügyelj a megfelelő világításra a télikertben. Használj természetes fényt a nap közvetlen sugarainak beengedésével, de gondolj a mesterséges világításra is. Hangulatos lámpák, spotlámpák vagy függő lámpák kiválóan alkalmasak a megfelelő világítási atmoszféra teremtésére.

Kényelem és személyes stílus: Hozd be a személyes stílusodat és kényelemét a télikertbe. Válassz puha párnákat, takarókat és díszpárnákat, amelyek meghitt és kényelmes hangulatot teremtenek. Használhatsz színes és mintás textíliákat, amelyek kiemelik az egyéni stílusodat.

télikert gyártás kényelem

Tervezett tárolók: Gondold át a tárolóhelyeket a télikertben. Ez lehet polcok, szekrények vagy kosarak formájában. A tárolók segítenek rendet tartani és rendezetten elhelyezni a télikertben használt tárgyakat és kiegészítőket.

Klimatizálás és szigetelés: Ha szeretnéd a télikertet egész évben használni, gondoskodj a megfelelő klimatizálásról és szigetelésről. A télikert hőmérsékletét és páratartalmát stabilizálni kell, hogy a különböző évszakokban is komfortos legyen. Fontolj meg hőszigetelt üvegezést, szigetelt padlót és falakat, valamint megfelelő fűtési vagy hűtési rendszert.

Hangulatvilágítás: A hangulatvilágítás segítségével varázsolhatsz meghitt és romantikus hangulatot a télikertbe. Használj lámpákat, gyertyákat vagy dekoratív fényfüzéreket, hogy kellemes és hangulatos megvilágítást hozz létre.

További kiegészítők: Játszhatunk kiegészítőkkel, mint például díszpárnák, takarók, dekorációk és művészi elemek, amelyek hozzáadják az egyediséget és az egyéni stílust a télikertbe. Használj természetes anyagokat, mint például fából készült kiegészítőket vagy rattan bútorokat, hogy meleg és kellemes környezetet teremts.

Környezettudatosság: Ne feledd a fenntarthatóságot sem a télikert berendezésekor. Válassz környezetbarát anyagokat, mint például újrahasznosított bútorok vagy organikus textíliák. Gondoskodj az energiatakarékos világításról és a vízhasználat hatékony kezeléséről a növények öntözése során.

Az előbbi tippek segítenek pavilonod megtervezésében és berendezésében, hogy kellemes és funkcionális helyet hozz létre az otthonodban. Fontos, hogy a télikert berendezése a te igényeidnek és stílusodnak megfeleljen, így valóban élvezheted az ott töltött időt és pihenést.

Tippek, ötletek télikert berendezéséhez

Szecessziós stílusú télikertek

A szecesszió eredetileg kivonulást, elkülönülést jelentett és a művészeti stílus úgy kapta ezt a nevet, hogy 1897-ben Bécsben negyvenkilenc művész kivonult a városi művészeti központból azzal a szent céllal, hogy új művészetet – Art nouveau – teremtsen.  Az irányzatra jellemző az állat- és növénymotívumok tobzódó használata. Logikusnak tűnik, hogy ilyen motívumok igencsak alkalmasak egy-egy zöld oázis létrehozásához, így a szecesszió és a télikert idejekorán egymásra találtak.

Jellemző a stílusra a díszes ólomüveg-berakások alkalmazása. Ezek nemcsak ablakok, hanem elválasztó terek elemei is lehettek. Leghatásosabbak azonban akkor, ha átsüt rajtuk a fény: egy színes ólomüveg-kupola napsütésben fantasztikus fényhatásokat kelt a télikert belső terében.

PR-cikk. Ólomüveg ablakos szecessziós télikert berendezése az Orsolya-nővérek intézetében Belgiumban. Onze-Lieve-Vrouw-Waver – kis falu. Művészi télikertépítés és gyártás. Képzőművészet, építészet, art nouveau

Fűtés infravörös sugárzással. Infrapanelek

elektromágneses hullámok

Az infrafűtés működésének elve, sajátossága

Nevezett egy olyan fűtési rendszer, amely infravörös sugarakat használ a helyiség hőmérsékletének emeléséhez. Az infravörös sugarak a napfényhez hasonlóan nem a levegőt melegítik fel közvetlenül, hanem a tárgyakat és a felületeket. Ez azt jelenti, hogy az infravörös fűtés közvetlenül a testekre hat, és nem csak a levegőt melegíti fel.

Az infrasugarak elektromos energiával vagy más módon felhevített sugárzó testekből származnak. Az ilyen rendszerek általában nagyon hatékonyak, mivel a sugárzás közvetlenül a testekre hat, így kevés hőenergia vész el vagy szóródik szét a zárt vagy nyitott térben.

Különböző típusai és eszközei léteznek, beleértve az elektromos fűtőpaneleket, a hősugárzó fűtőtesteket, az infralámpákat, az IR padlófűtést vagy a mennyezeti infrasugárzó paneleket.

E technológia rendszerint az energiatakarékosság, a tisztaság és a hatékonyság miatt vonzó. Az infrasugárzónak nincs ventilátora, így nem forgatja fel a port és az allergén anyagokat a helyiségben. Az elektromos infrafűtés emellett könnyen telepíthető és karbantartható.

Infrapanelek hatékonysága – energiatakarékosság

takarékos infrapanel fűtésMinden esetben az infrapanel alkalmazása amellett érv, hogy rendkívül magas hatékonysággal fűtenek, kifogástalanul, szinte észrevétlenül illeszkednek a lakás belső miliőjébe. Felfogatásukat oldalfalra vagy mennyezetre javasoljuk a szakemberek, figyelembe véve a típusonként előírt magasságot.

Álmennyezetbe süllyesztve teljesen beleolvad környezetébe (irodákban kiváló megoldás). Webáruházakban a termék elérhető sima vagy kristályszemcsés felülettel, ezek a felületek képpel kiegészíthetőek, festhetőek, valamint elérhetők tükörfelülettel is (fenti képünkön: fürdőszobai tükörpanel).

Tipikusan az infrapanelek felületi hőmérséklete 90-110 °C. Alkalmazhatóak akár egy-egy helyiség kiegészítő fűtéseként, de kiváló megoldással szolgál lakóépületek, irodák autonóm fűtésére is. Időzíthető digitális termosztát alkalmazásával jelentős energia- és pénzmegtakarítást eredményezhet, valamint a hőelosztás optimalizálás révén biztosítja a kifogástalan, kellemes hőérzete.

Infrapaneles fűtési rendszerek előnyei, pozitívumai

 • Felfűtési idejük rendkívül gyors. A kibocsátott sugárzás a tárgyakat és a testeket melegíti fel A beállított hőmérsékletet már 30 percen belül beáll mint hőérzet. Nem a levegő melegszik ilyen melegre, hanem – mivel a helyiségben szétszórt infra-sugarakat elnyelik a falak és a padló, így növelve azok hőmérsékletét – a minden irányból áradó meleg miatt érzünk kellemes klímát.
 • Ez jelentős megtakarítást eredményez. ilyen technológiával elegendő csak 17-18 °C-os léghőmérsékletre temperálnunk. A sugárzási zónában tartózkodva a hőérzetünk 4-5 °C-kal magasabb. A felmelegített testek-tárgyak minden irányból érkező hatása komfortos érzetet biztosít.
 • Egyszerű a helyiségenkénti vezérelhetőség. A panelek gyors felfűtési idejét kihasználva intelligens, helyiségenkénti vezérlést valósíthatunk meg.  A digitális, időzíthető termosztátokkal helyiségenként programozhatjuk a készülékek fűtési időszakait, így optimalizálhatjuk a fűtési rendszereinket.
 • Nincs karbantartásra szükség. A fűtőpanelekben nincs forgó, mozgó alkatrész, így az idő során nem romlanak el, hiszen nem kopnak.
 • Egészségre gyakorolt pozitív hatások. Ez a hőtechnika működése bizonyítottan jótékony az emberi szervezetre.
 • Napelemmel is kiegészíthetők rendszerek, így inverterek és nagy teljesítményű akkumulátor integrálásával fűtési költség minimalizálható.

Hogyan őrizhetjük meg az egészségünket?

egészségmegőrzésHarmóniában lenni önmagunkkal nemcsak azért fontos, mert máskülönben boldogtalanul telnek a mindennapjaink, hanem mert a lelki bajok hosszútávon minden bizonnyal testi problémákhoz is vezetnek és kikerülünk az egészséges életmód égisze alól.

Lelki-testi egészség

Ahhoz, hogy az egészségünket megőrizzük nem pusztán a kialakult betegségeinket kell kezelnünk, hanem elsősorban az egészséges életmódot kell kialakítanunk és fenntartanunk.

Mit tehetünk ennek az életmód kialakításának érdekében?

 • kiegyensúlyozott, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrendet alakítunk ki
 • hetente legalább 3-4 alkalommal végzünk nagyobb fizikai aktivitást igénylő mozgásformát, sporttevékenységet
 • száműzzük az életünkből a stressztényezőket, ha ehhez szükséges akkor változtatunk az életünkön, akár munkahelyváltás, akár menekülés egy rossz párkapcsolatból
 • rendszeres szűrővizsgálatokra járunk, különösen, ha vannak kockázati tényezőink
 • olyan társas kapcsolatok kialakítására törekszünk, amelyekben jól érezzük magunkat, ahol valódi társakra találunk, legyen az baráti, vagy párkapcsolati
 • pozitív életszemlélettel szemléljük az életünket

A legtöbb tényező tőlünk, rajtunk függ. Ahogy mondani szokás, mi írjuk a saját életünk történetét. Befolyásolni tudjuk, hogy mennyire vagyunk testi-lelki harmóniában önmagunkkal.

Ha el tudjuk érni, hogy minden területén az életünknek kiegyensúlyozottak legyünk, akkor mondhatjuk azt, hogy egészséges életmódot élünk és nem adjuk meg a betegségek táptalaját.

A lelki béke mellett nagyon fontos, hogy a testünkben is jól érezzük magunkat. Mert hogyan is lehetne békében valaki belülről, ha kívülről nem elégedett magával. Ezért fontos, hogy ha súlyproblémáink vannak, akkor tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy leküzdjük.

Sokszor nem könnyű, sokszor nehéz belekezdeni és talán még nehezebb kitartani benne, de, ha meg sem próbáljuk, akkor csak magunkat hibáztathatjuk.

Ha sikerül elindulni a fogyás útján, akkor nem csak, hogy a bőrünkben jobban fogjuk érezni magunkat, de a szervezetünk is hálás lesz és kevesebb rizikótényezőnek tesszük ki magunkat.

Ha nem tudjuk, hogy hogyan kezdhetnénk bele a fogyókúrába, vagy már túl sok kudarcot vallottunk, akkor igazi segítséget jelenthet, ha kipróbáljuk a sibutramine hatóanyagú fogyasztószerek nyújtotta segítséget. Igazi forradalmi újításon alapszanak, amelyek valós hatást érnek el és nagyban megkönnyítik a súlycsökkenést. Érdemes sibutramine beszerzése előtt megnézni a több száz felhasználói sibutramine rendelés véleményeket és tapasztalatokat, illetve összehasonlítani az árakat.

Érdemes tájékozódni a témában és mindent elkövetni a testünk és lelkünk egészségének érdekében

Wpc kerítés

wpc kerítés

Milyen anyag a wpc?

A wpc egy kompozit anyag, azaz egy több összetevőből, alapanyagból készült anyagszerkezet. Esetünkben ez műanyagot, fát, bambuszőrleményt és egyéb kötőanyagokat jelent. A természetes összetevők adják a wpc természetes jellemzőit, a fa közeli érintést. A műanyag komponens a felelős a nedvesség ellen való ellenállóképességért.

Miért előnyös a wpc kerítés?

Egy kerítés, mint bármilyen egyéb épített szerkezet esetén több kritériumot is szeretnénk kielégíteni. Az alapvető funkció, hogy elzárjuk a külső teret a belsőtől. Ez vehet szimbolikus, mint egy sövény és lehet biztonságos, mint egy betonfal. Wpc kerítés mindkét funkciót el tudja látni. ha zárt rendszert alkalmazunk, akkor az lehet kellően biztonságos. Amennyiben hézagos kialakítást alkalmazunk, akkor azzal a “börtönérzés” mellőzésével egy természetes jellegű megjelenést egy egészséges, szellős kialakítást hozhatunk létre. Nyilván, anyagában a wpc nem olyan erős, mintha betonkerítést építenénk, hiszen vágó szerszámokkal megbontható. > Elolvasom ezt a cikket

A vízgyógyászat úttörői. III. rész. Sebastian Kneipp

Sorozatunk befejező része. Az előző részekben a vízgyógyászat úttörői közül Vincenz Priessnitz munkásságát ismertettük (I. rész), majd a klinikáján vízkezelést kapó híres magyarokról esett szó (II. rész). A harmadik részben Priessnitz módszerének legismertebb követőjéről, Sebastian Kneippről és a Kneipp-kúra jellegzetességeiről szólunk.

A priznictől a Kneipp-kúráig

Rövid kitekintés a vízgyógyítás további történetére

A hidroterápia újabb s egyben utolsó nagy felívelése a 19. század második felében érdekes módon egy másik autodidakta gyógyítónak köszönhető. Sebastian Kneippet (1921–1897) Priessnitzhez hasonlóan saját, csodaszámba menő gyógyulása vezeti el a víz erősítő, egészségvédő és gyógyító erejének kutatása és mind teljesebb megismerése felé. Egyéniségének vonzereje és módszere helyességébe vetett megingathatatlan hite éppen olyan elementáris, meggyőző erővel hat majd a gyógyulást remélők tömegére, mint Priessnitz rendkívüli tehetsége.

Sebastian Kneipp élete és munkássága

vízkezelés: Kneipp-kúra

Sebastian Kneipp (1921–1897)

 

A szegény sorsú, fiatal takácsmesternek minden vágya, hogy papi pályára léphessen. Ám céljáért hozott sok-sok áldozat hiábavalónak tűnik: mire révbe érne, a nélkülözés kikezdi egészségét. Előrehaladott tüdőbetegsége gyógyíthatatlannak látszik, az orvosok lemondanak róla, s ő maga is kezdi elveszíteni a reményt. Ekkor kerül a kezébe egy vízgyógyításról szóló könyvecske. Az ott leírt módszereket meglehetősen durvának találja, mégis gyakorolni kezdi a vízzel való testedzést, rendszeresen megfürdik például a jeges Dunában. Rövid idő múlva javulást tapasztal, s hamarosan teljesen felépül.

Hosszú szenvedése érzékennyé teszi az elesettek, betegek sorsa iránt, csodaszámba menő gyógyulása pedig arra indítja, hogy részletesebben tanulmányozza a vízzel való gyógyítás módszereit. A közismert hidroterápiás kúrákhoz képest szelídebb, kímélőbb eljárásokat dolgoz ki, meggyőződése, hogy „… mennél enyhébben, mennél kíméletesebben, annál nagyobb hatással” alkalmazható a hideg és meleg víz gyógyereje.

A vízzel gyógyító pap

Gyógyítói tevékenységét kezdetben titokban végzi, főleg tuberkulózisban szenvedő betegeket kezel. „Nem minden beteg egyformán szerencsétlen” – írja évekkel később Meine Wasserkur (Vizkurám) című könyvében. Elsősorban azokon próbál segíteni, akiknél nem válnak be az orvosi kezelések és az ismert gyógyszerek, illetve, akik nem tudják megfizetni azokat: jellemzően a reménytelen eseteket vállalja el. Szerény praxisa mégis szemet szúr az orvosoknak, akik kuruzslással vádolják, egy patikus pedig pert indít ellene, mondván, anyagi kár éri a plébános tevékenysége miatt. A bíróság felmenti ugyan, de a gyógyítástól eltiltják, ám ő nem vesz tudomást a tilalomról, s a kolerajárvány idején 42 beteget gyógyít meg. A nép kolera-káplánnak nevezi el.

1855-ben a 800 lakosú Wörishofenbe, a domonkosok kolostorába helyezik. Itt főleg….

Tovább >> A teljes cikk itt olvasható: Vízterápia – Vízgyógyászat – Sebastian Kneipp

A vízgyógyászat úttörőiről szóló sorozatot készítette: H. T.


Technológiai vízkezelés – az ivóvízkezelés fázisai

Klór-dióxid ivóvíz-fertőtlenítő szer a vízkezelésben

 

vízkezelés - fertőtlenítés: klór-dioxid

A vízkezelés fázisai – technológia

A hidroterápiától eltekintve a vízkezelés szót más értelemben is használják, nemcsak a vízzel való kezelést, hanem magának a víznek a kezelését is jelenti – mást értünk tehát a kifejezésen a természetgyógyászatban és mást a technika területén. A természetes forrásokból (folyók, tavak, kutak) nyert vizek tulajdonságai nem minden esetben felelnek meg a felhasználási célnak. Ez leginkább az ivóvízre vonatkozik. Például az ipari környezeten áthaladó folyókból kiemelt vizet, hogy emberi fogyasztásra alkalmas legyen, számos eljárásnak kell alávetni. Ilyen a derítés, ülepítés, szűrés, fertőtlenítés. Az utóbbi során célszerű ClO2 tartalmú környezetkímélő fertőtlenítő vegyszereket alkalmazni.   További részletek: A vízkezelés fázisa – fertőtlenítés klór-dioxid szerrel.