A laptopozás egészségügyi kockázatai

egészséges laptop használtHosszabb távon a számítógépezés számos egészségügyi kockázattal járhat. Előbb lássunk néhány gyakori problémát, majd adunk tippeket elkerülésükre. Rendszeresen végzett többórás laptopozás során a a következők lehetnek a tüneteink:

Szemfáradtság. Hosszú órákon át a monitor figyelése szemfáradtságot okozhat, ideértve a szemünk kipirosodását, viszketését, szárazságát és homályos látást. Gyulladás is kialakulhat.

Nyak- és hátfájdalom. Rossz testtartás és hosszan tartó laptop előtt ülés oka lehet nyak- és hátfájdalom kialakulásának. A nem megfelelő ergonómiai beállítások (például a helytelenül pozícionált monitor vagy billentyűzet) tovább súlyosbíthatják ezt a problémát. Régóta használt notebook esetén a kijelző minőségére figyeljünk!

Csukló és kézfájdalom. A hosszan tartó gépelés és az egér használata csukló- és kézfájdalmat okozhat, amely carpal tunnel szindrómához vezethet. A nem megfelelő ergonómiai eszközök, például egy nem megfelelően állítható billentyűzet vagy egér, tovább ronthatják ezt a problémát.

Fejfájást okozhat a rosszul beállított monitor fényereje, túl erős képernyőfény vagy a rossz helyiségmegvilágítás. Súlyosabb esetben migrénünk is lehet.

Szorongás és stressz. A túlzott munkaterhelés, a munkahelyi nyomás és a hosszú órák a számítógép előtt stresszt és szorongást okozhatnak.

Laptopozók számára fontos, hogy ezeket a problémákat megelőzésre és enyhítésre törekedjünk. Ehhez néhány egyszerű lépést tehetünk.

Tippek, tanácsok egészséges laptophasználathoz

 • Ügyeljünk az ergonómiai beállításokra: Alakítsuk ki a megfelelő testtartást, használjunk ergonomikus széket, állítsuk be megfelelően a monitor magasságát és a billentyűzetet-egér párnát.
 • Tartsunk szüneteket: Rendszeresen vegyünk be szüneteket a számítógépezés közben. Álljunk fel, nyújtsuk ki a testünket és pihentessük a szemeinket.
 • Végezzünk szemgyakorlatokat: Rendszeresen végezzünk szemgyakorlatokat, például a távoli pontok nézését vagy a szemkörzést, hogy enyhítsük a szemfáradtságot és megőrizzük a látásunkat.
 • Alakítsunk ki megfelelő környezetet: Ügyeljünk a megfelelő megvilágításra a munkaterületünkön. Csökkentsük a képernyő fényerejét és tartsuk tisztán a laptop kijelzőjét.
 • Mozogjunk rendszeresen: Fontos, hogy rendszeresen mozogjunk és végezzünk testmozgást a notebookhasználat mellett. Ez segít megelőzni az izmok merevségét és a testtartási problémákat.
 • Egészséges életmódra törekedjünk, tartózkodjunk a dohányzástól, táplálkozzunk egészségesen és igyunk elegendő vizet.
 • Alkalmazzunk szűrőket: A kijelzővédő szűrők segíthetnek csökkenteni a káros kék fényt, és védelmet nyújthatnak a szemnek.
 • Fontos, hogy időnként teljesen kikapcsoljuk a PC-t és pihenjünk, hogy megnyugtassuk az agyat és a szemet.

Ha bármilyen egészségügyi probléma jelentkezik, fontos, hogy konzultálj szakemberrel, például orvossal vagy ergonómiai szakemberrel, aki segíthet az optimális megoldások megtalálásában és az egészséges számítógép használat biztosításában. A fentieket vásárláskor is vedd figyelembe. Ha felújított gépet veszel, lehetőleg prémium minőségű használt laptopot válassz a szervizek vagy webshopok kínálatából.

Milyen lehetőségeink vannak a testmozgásra a mindennapokban?

lehetőségek testmozgásra

Milyen lehetőségeink vannak a testmozgásra

Mindenki tudja, hogy a rendszeres testmozgás nagyon fontos a szervezetünk egészségének megőrzése érdekében.

Ehhez pedig nem feltétlenül szükséges konditerembe járni vagy otthoni edzőgépet beszereznünk, mivel anélkül is életünk részévé válhat a mozgás.

Nézzük meg milyen lehetőségeink vannak!

 1. Gyaloglás: nagyon könnyen beilleszthetjük a mindennapokba, elég, ha ahova csak lehet autó vagy tömegközlekedés helyett gyalog megyünk, serkenti a szív, – a tüdő, – az agy és az izmaink működését; kis lépésekben haladjunk, napi 10-15 perccel kezdjük, amit fokozatosan növelhetünk
 2. Kocogás: számos betegség kockázatát csökkenti: magas vérnyomás, szívbetegségek, elősegíti az endorfin termelődését, ami kellemes közérzetet biztosít; ne erőltessük meg magunkat! kezdetben csak lazán, szinte gyors léptekben indítsunk, majd növeljük a sebességet és a távolságot, kényelmes edzőcipőt viseljünk, hogy kíméljük a lábunkat
 3. Úszás: a legfontosabb izomcsoportokat megmozgatja, növeli az oxigénfogyasztást, javítja az állóképességet; kiegészíthetjük vízi tornagyakorlatokkal
 4. Kerékpározás: bárki végezheti, függetlenül kortól vagy nemtől, jótékonyan hat az izomzatunkra
 5. Tánc: a kellemes légkör mellett javul a mozgáskoordinációink, kiváló kalóriaégető
 6. Aerobik: igazán dinamikus mozgásforma, ami csökkenti a szív, – és keringési betegségek kockázatát, itt is fontos a fokozatosság

A mindennapokra jellemző rohanás, stressz, a nem megfelelő táplálkozás hamar képes arra, hogy kimerítse a szervezetünk tápanyag tartalékait, ami pedig kimerültséghez és betegségekhez vezethet.

Ezért fordítsunk kiemelt figyelmet arra, hogy nyugodt, pihentető alvásban legyen részünk, töltsünk minél több időt levegőn, sportoljunk, de legalábbis mozogjunk minél többet.

Figyeljünk a változatos, kiegyensúlyozott étkezésre, sose hagyjuk ki a reggelit, ami fontos az egész napi teljesítményünkben.

Ha túlsúlyosak vagyunk, akkor figyeljünk arra, hogy ne vigyünk be a szervezetünkben több kalóriát, mint amennyire annak szüksége van. Ha nem tudunk önkontrollt gyakorolni az evésben, akkor segítségül hívhatjuk a fogyasztószereket.

Ha nincs elég információja azzal kapcsolatban, hogy hogyan fejtik ki étvágycsökkentő hatásukat, akkor tájékozódjon bátran! Az interneten talál információt bőséggel, például Sibutramine vélemények és tapasztalatok címszóval.

Legyen Ön is felelősséggel az egészsége iránt! Mozogjon minél többet és táplálkozzon egészségesen!

Fűtés infravörös sugárzással. Infrapanelek

elektromágneses hullámok

Az infrafűtés működésének elve, sajátossága

Nevezett egy olyan fűtési rendszer, amely infravörös sugarakat használ a helyiség hőmérsékletének emeléséhez. Az infravörös sugarak a napfényhez hasonlóan nem a levegőt melegítik fel közvetlenül, hanem a tárgyakat és a felületeket. Ez azt jelenti, hogy az infravörös fűtés közvetlenül a testekre hat, és nem csak a levegőt melegíti fel.

Az infrasugarak elektromos energiával vagy más módon felhevített sugárzó testekből származnak. Az ilyen rendszerek általában nagyon hatékonyak, mivel a sugárzás közvetlenül a testekre hat, így kevés hőenergia vész el vagy szóródik szét a zárt vagy nyitott térben.

Különböző típusai és eszközei léteznek, beleértve az elektromos fűtőpaneleket, a hősugárzó fűtőtesteket, az infralámpákat, az IR padlófűtést vagy a mennyezeti infrasugárzó paneleket.

E technológia rendszerint az energiatakarékosság, a tisztaság és a hatékonyság miatt vonzó. Az infrasugárzónak nincs ventilátora, így nem forgatja fel a port és az allergén anyagokat a helyiségben. Az elektromos infrafűtés emellett könnyen telepíthető és karbantartható.

Infrapanelek hatékonysága – energiatakarékosság

takarékos infrapanel fűtésMinden esetben az infrapanel alkalmazása amellett érv, hogy rendkívül magas hatékonysággal fűtenek, kifogástalanul, szinte észrevétlenül illeszkednek a lakás belső miliőjébe. Felfogatásukat oldalfalra vagy mennyezetre javasoljuk a szakemberek, figyelembe véve a típusonként előírt magasságot.

Álmennyezetbe süllyesztve teljesen beleolvad környezetébe (irodákban kiváló megoldás). Webáruházakban a termék elérhető sima vagy kristályszemcsés felülettel, ezek a felületek képpel kiegészíthetőek, festhetőek, valamint elérhetők tükörfelülettel is (fenti képünkön: fürdőszobai tükörpanel).

Tipikusan az infrapanelek felületi hőmérséklete 90-110 °C. Alkalmazhatóak akár egy-egy helyiség kiegészítő fűtéseként, de kiváló megoldással szolgál lakóépületek, irodák autonóm fűtésére is. Időzíthető digitális termosztát alkalmazásával jelentős energia- és pénzmegtakarítást eredményezhet, valamint a hőelosztás optimalizálás révén biztosítja a kifogástalan, kellemes hőérzete.

Infrapaneles fűtési rendszerek előnyei, pozitívumai

 • Felfűtési idejük rendkívül gyors. A kibocsátott sugárzás a tárgyakat és a testeket melegíti fel A beállított hőmérsékletet már 30 percen belül beáll mint hőérzet. Nem a levegő melegszik ilyen melegre, hanem – mivel a helyiségben szétszórt infra-sugarakat elnyelik a falak és a padló, így növelve azok hőmérsékletét – a minden irányból áradó meleg miatt érzünk kellemes klímát.
 • Ez jelentős megtakarítást eredményez. ilyen technológiával elegendő csak 17-18 °C-os léghőmérsékletre temperálnunk. A sugárzási zónában tartózkodva a hőérzetünk 4-5 °C-kal magasabb. A felmelegített testek-tárgyak minden irányból érkező hatása komfortos érzetet biztosít.
 • Egyszerű a helyiségenkénti vezérelhetőség. A panelek gyors felfűtési idejét kihasználva intelligens, helyiségenkénti vezérlést valósíthatunk meg.  A digitális, időzíthető termosztátokkal helyiségenként programozhatjuk a készülékek fűtési időszakait, így optimalizálhatjuk a fűtési rendszereinket.
 • Nincs karbantartásra szükség. A fűtőpanelekben nincs forgó, mozgó alkatrész, így az idő során nem romlanak el, hiszen nem kopnak.
 • Egészségre gyakorolt pozitív hatások. Ez a hőtechnika működése bizonyítottan jótékony az emberi szervezetre.
 • Napelemmel is kiegészíthetők rendszerek, így inverterek és nagy teljesítményű akkumulátor integrálásával fűtési költség minimalizálható.

Tanácsadás: laptop töltés szabályai

Hogyan kell feltölteni az új laptop akkumulátort?

Laptop töltés szabályok

Megfelelően töltse fel a laptop akkumulátorát

Hogyan kell megfelelően feltölteni egy új laptop akkumulátorát a maximális kihasználtság érdekében? – Sokan felteszik ezt a kérdést internetes fórumokban.

Nos, a márkás hordozható számítógépek modern lítium-ion akkumulátorai eléggé kényesek. Meglehetősen magas követelményeket támasztanak az üzemeltetéssel és a feltöltésekkel szemben. Ám érdemes figyelembe venni őket, mert az egyszerű szabályok betartása jelentősen megnöveli az akkumulátor élettartamát. A vásárlást követő első naptól kezdve fontos, hogy a készülék megfelelő üzemmódban legyen.

Új laptop akkumulátor töltése: kisütési ciklus

Az új laptop akkumulátor töltése speciális séma szerint történik: ez szükséges az akkumulátor „kiképzéséhez” és a munkára való felkészítéséhez, valamint a korai napok túl gyors lemerülésének elkerüléséhez. Közvetlenül a vásárlás után az akkumulátort teljesen fel kell tölteni. Szakboltok általában raktárban tárolják, körülbelül 60 %-os hiányos töltöttséggel. Hosszabb távon ez szükséges az akkumulátor kapacitásának maximális megőrzéséhez.

Ajánlás: az akkumulátort be kell helyezni a laptopba, majd a bekapcsológomb megnyomása nélkül csatlakoztassa a hálózathoz a töltő segítségével. Fontos, hogy a hálózati adapter és a telep paraméterei kompatibilisek legyenek. Ez úgy is biztosítható, ha a gyártó egyezik: Dellhez Dell, Lenovohoz Lenovo, Asus géphez Asus laptop töltőt használjon. Külön ügyeljen a tápegység (AC/DC adapter) kimeneti feszültségének és akkuja töltési Volt-számának az egyezésére. Pl. mindkettő legyen 19 V,

Az első töltés körülbelül 4 órát tartson. Ezután húzza ki a töltőt. Ezt követően bekapcsolhatja a laptopot, és addig használhatja, amíg teljesen le nem merül. Ezután a töltési és kisütési ciklusi ismételje meg, ami után az akkumulátor normál módon használható.

Javasoljuk, hogy a későbbiekben néhány havonta végezzen ilyen „képzést” 1 vagy 2 kisütése ciklus ismétlésével. A kalibrálási folyamat lehetővé teszi a vezérlő minden meghibásodásának kiküszöbölését, és megakadályozza az aksi kapacitásának ezek miatti csökkenését.

A notebook akku használatának szabályai

Eltekintve a havi 1 teljes kisütéstől, az akkumulátort nem szabad teljesen lemeríteni, és lemerült állapotban tárolni. Legjobb megoldás, ha abbahagyja az üzemeltetést, ha az akku töltöttségi szintje 10-20 %-ra csökken. Ilyenkor mielőbb kapcsolja be a töltést.

Kerülni kell az aksi túlmelegedését és hipotermiáját: mindkettő a kapacitás gyors csökkenéséhez vezet. Télen a notebokk nem használható azonnal, miután a hidegtől bevitték a szobába.

Telepünk élettartamának növelése érdekében nem ajánlott az akkut folyamatosan 100 %-os töltöttségben tartani. Ha otthon laptoppal dolgozik, és asztali számítógépként használja, ajánlatos az aksit kivenni és körülbelül 60 %-os töltöttségi szinten tárolni. Ezt a cellák gyártási technológiája kívánja így: az üzemidő így lesz optimális.

Fontos, hogy elkerülje az áramforrás mechanikai sérülését. Rövidzárlathoz vezethetnek, és teljesen tönkretehetik a készüléket.

Termék ajánló: ha az eredeti helyett kompatibilis helyettesítő akkumulátort vásárol, meg kell győződnie arról, hogy méretében megegyezik az eredetivel. Még egy kis eltérés is azt a tényt eredményezi, hogy használhatatlan lesz. Ha nem találja a megfelelő tartozékot, vegye igénybe a szakmai segítséget. Szervizekben a tanácsadó bármelyik laptoptípushoz kiválasztják a legjobb akkut, legyen szó akár a legújabb Acer, Asus vagy Apple modellekről. Karbantartása biztosítja, hogy stabil használatú és hosszú élettartamú legyen.


Tanácsok: melyek az új laptopakku feltöltésének a szabályai. Ismételt töltési-kisütési ciklusok havonta. Márkának és modellnek megfelelő hálózati adapter használata: Asus, Dell, HP és Lenovo laptop töltő vásárlása Budapesten. Első helyen a hosszú élettartam és üzemidő. Tárolás a szaküzletben vagy otthon: ajánlott a 60 %-os töltöttség szintje.

Wpc kerítés

wpc kerítés

Milyen anyag a wpc?

A wpc egy kompozit anyag, azaz egy több összetevőből, alapanyagból készült anyagszerkezet. Esetünkben ez műanyagot, fát, bambuszőrleményt és egyéb kötőanyagokat jelent. A természetes összetevők adják a wpc természetes jellemzőit, a fa közeli érintést. A műanyag komponens a felelős a nedvesség ellen való ellenállóképességért.

Miért előnyös a wpc kerítés?

Egy kerítés, mint bármilyen egyéb épített szerkezet esetén több kritériumot is szeretnénk kielégíteni. Az alapvető funkció, hogy elzárjuk a külső teret a belsőtől. Ez vehet szimbolikus, mint egy sövény és lehet biztonságos, mint egy betonfal. Wpc kerítés mindkét funkciót el tudja látni. ha zárt rendszert alkalmazunk, akkor az lehet kellően biztonságos. Amennyiben hézagos kialakítást alkalmazunk, akkor azzal a “börtönérzés” mellőzésével egy természetes jellegű megjelenést egy egészséges, szellős kialakítást hozhatunk létre. Nyilván, anyagában a wpc nem olyan erős, mintha betonkerítést építenénk, hiszen vágó szerszámokkal megbontható. > Elolvasom ezt a cikket

Összecsukható vagy szállító kézikocsit érdemes választani?

kézikocsiIpari területen a szállítás egy kiemelt munkafolyamat, hiszen egy üzem, vagy műhely működése múlhat a megfelelő ellátáson. A kisebb, vagy nagyobb súlyú anyagok, eszközök mozgatására számos megoldás közül válogathatunk. Ezek közül mindenképp érdemes megemlíteni a kézi mozgatás alapeszközeit, a kézikocsikat. Ezek jól bevált eszközök, ugyanakkor joggal merülhet fel a kérdés, hogy összecsukható vagy szállító kézikocsit érdemes választani?

Kézikocsi

A kézikocsi a nem túlságosan nagy terjedelmű, de súlyos tárgyak szállítása esetén ideális megoldást kínálhat, főképp ha csak néhány tíz vagy száz méteres távolságra kell mozgatnunk a szállítmányt.

Nem mellesleg, ha megnézzük a kézikocsik árát, akkor azt láthatjuk. hogy egy kézikocsi és egy motoros targonca ára akkora a különbség a kézikocsi javára. Ennek köszönhetően egy teljesen átlagos motoros targonca árából akár több tucat kézikocsi is vásárolható,

Egy kézikocsi tehát sokoldalúan használható, úgy egy háztartásban, mint egy műhelyben, de helyt áll bármilyen nagyüzemben, ipari egységben is.

A kézikocsik többféle kivitelének és teherbíró képességének hála minden olyan teher, súly, csomag vagy bármi más szállítható, amit két vagy négy kerék segítségével egy ember képes megerőltetés nélkül mozgatni.

Kézikocsik előnyei

A kézikocsi esetében tehát az alábbi előnyöket gyűjthetjük össze:

 • üzemanyagot nem fogyasztanak,
 • bárki könnyen képes használni,
 • fenntartási, üzemeltetési költsége szinte minimális.

Összecsukható kézikocsik

Ahogy a hagyományos, úgy az összecsukható kézikocsik is rendkívül hasznosak lehetnek, ha az ember a szállítmányozás vagy a raktározás világában végzi munkáját. A nagy súlyok nagy távolságokba való mozgatása, az áruk rakodása sokkal egyszerűbb egy praktikus összecsukható kézikocsival, melyet akár össze is csukhat és kis helyet foglalva is tárolhat, ha már nincs rá szükség.

Az összecsukható kézikocsi egy olyan kiegészítő, ami jól jöhet számos szakmában, hiszen saját magunkat is kímélhetjük azzal, hogy nem hurcoljuk a nehéz szállítmányokat, nagy távolságokra.

Az összecsukható kézikocsik anyaga acél, a rakfelület pedig strapabíró alumíniumból készült, ezáltal maga a kocsi igen könnyű, viszont teherbírása kiváló. Ennek köszönhetően vásárolhatunk akár 300 kg teherbírási kézikocsikat is, amelyeken így nagyobb dolgok is szállíthatók.

Összecsukható kézikocsik előnyei

Az összecsukható kézikocsi tehát rendkívül sokoldalú felhasználhatóságot biztosít, például a kereskedelem területén, illetve nagyobb raktárakban és műhelyekben, ezért előszeretettel használják. Az összecsukható kézikocsik előnyei tehát, a:

 • nagy teherbírás,
 • kompakt méret
 • könnyű kezelhetőség
 • helytakarékos megoldás.

Összegezve

A kézikocsik terén tehát a hagyományos és az összecsukható változatok is ideális megoldást kínálhatnak számunkra. Vásárlás előtt mindenképp érdemes felmérni a szükséges teherhordó képességet, a beszerzési árat, illetve az egyéb preferenciákat is.