Ön mit tud a légzőszerveiről?

mit tud a légzőszerveirőlA légzést a légzőizomzat és a légzőközpont működése határozza meg, ezt ahhoz hasonlítjuk, mint az injekciós fecskendő működése.

Egy légvétel alkalmával a felnőtt ember 500köbcentiméter levegőt szív be. Amikor nyugalmi helyzetben vagyunk, akkor nem vesszük igénybe a légzőrendszerünk teljes kapacitását.

TUDTA?

Egy felnőtt ember percenként 16-szor lélegzik.

A légzés szaporasága és a légvételek mélysége automatikusan alkalmazkodik a szervezetünk szükségleteihez.

1-1 légvételkor a belégzett külső levegő keveredni fog a léghólyagok levegőjével, mivel a tüdőben még a legmegerőltetőbb kilégzés után is marad mintegy 1500köbcentiméter levegő.

Minél erőteljesebb fizikai aktivitással vagyunk, izomsejtjeink annál több oxigént használnak el és annál több szén-dioxid termelődik és jut a vérbe.

Ez a megnövekedett szén-dioxidtartalom ingerli a nyúltvelői központot, emiatt nő a légvételek száma és mélysége.

Ha erőteljesebb mozgást végzünk, akkor ez fokozza a lihegést és a mély, szapora légzésvételeket.

Minél nagyobb a testsúlyunk, annál hamarabb érezzük azt, hogy kifulladunk és annál gyakoribb a szapora lélegzetvétel.

Bizonyított, hogy egy túlsúlyos ember sokkal kevésbé bírja az iramot, a megerőltető mozgást. Sokszor már egy néhány lépcsőfok megtétele is megerőltető lehet, nemhogy komolyabban sportolni.

Ez is egy okkal több arra, hogy elgondolkodjunk azon, hogy érdemes lenne lefogyni (persze további érvek egész sorozatát felhozhatnánk még).

Sok esetben még az elhatározás meg is lenne, de ez önmagában sajnos kevés, mert nehezen tudjuk rávenni magunkat arra, hogy kevesebbet együnk.

Márpedig a sikeres fogyás kulcskérdése az, hogy mennyit eszünk. Minél kevesebbet, annál hamarabb indulhat be nálunk a fogyás.

Ha Ön is azok közé tartozik, akiknek gondot okoz ellenállni a finom falatoknak, akkor most megismerhet egy remek lehetőséget.

Ma már kaphatók olyan teljesen biztonságosan használható fogyasztószerek, amelyek legfontosabb tulajdonsága éppen az, hogy megálljt parancsolnak az evésnek. Egyszerűen csökkentik az éhségérzetet, amivel csökken a kalóriabevitel.

Ha érdekli a lehetőség, akkor tud tájékozódni a különböző termékek és hatóanyagok felől, egyszerűen beírja a keresőbe, hogy eredeti sibutramine rendelés és fog találni olyan oldalakat, ahol hiteles információk várják és tud rendelni sibutramine, phentermine hatóanyagú fogyasztószereket, amivel egyszerűbb lesz a fogyás!

Kímélje meg Ön is magát a különböző légzőszervi betegségektől és tegyen meg mindent az egészsége érdekében, amíg még nem késő!

A laptopozás egészségügyi kockázatai

egészséges laptop használtHosszabb távon a számítógépezés számos egészségügyi kockázattal járhat. Előbb lássunk néhány gyakori problémát, majd adunk tippeket elkerülésükre. Rendszeresen végzett többórás laptopozás során a a következők lehetnek a tüneteink:

Szemfáradtság. Hosszú órákon át a monitor figyelése szemfáradtságot okozhat, ideértve a szemünk kipirosodását, viszketését, szárazságát és homályos látást. Gyulladás is kialakulhat.

Nyak- és hátfájdalom. Rossz testtartás és hosszan tartó laptop előtt ülés oka lehet nyak- és hátfájdalom kialakulásának. A nem megfelelő ergonómiai beállítások (például a helytelenül pozícionált monitor vagy billentyűzet) tovább súlyosbíthatják ezt a problémát. Régóta használt notebook esetén a kijelző minőségére figyeljünk!

Csukló és kézfájdalom. A hosszan tartó gépelés és az egér használata csukló- és kézfájdalmat okozhat, amely carpal tunnel szindrómához vezethet. A nem megfelelő ergonómiai eszközök, például egy nem megfelelően állítható billentyűzet vagy egér, tovább ronthatják ezt a problémát.

Fejfájást okozhat a rosszul beállított monitor fényereje, túl erős képernyőfény vagy a rossz helyiségmegvilágítás. Súlyosabb esetben migrénünk is lehet.

Szorongás és stressz. A túlzott munkaterhelés, a munkahelyi nyomás és a hosszú órák a számítógép előtt stresszt és szorongást okozhatnak.

Laptopozók számára fontos, hogy ezeket a problémákat megelőzésre és enyhítésre törekedjünk. Ehhez néhány egyszerű lépést tehetünk.

Tippek, tanácsok egészséges laptophasználathoz

 • Ügyeljünk az ergonómiai beállításokra: Alakítsuk ki a megfelelő testtartást, használjunk ergonomikus széket, állítsuk be megfelelően a monitor magasságát és a billentyűzetet-egér párnát.
 • Tartsunk szüneteket: Rendszeresen vegyünk be szüneteket a számítógépezés közben. Álljunk fel, nyújtsuk ki a testünket és pihentessük a szemeinket.
 • Végezzünk szemgyakorlatokat: Rendszeresen végezzünk szemgyakorlatokat, például a távoli pontok nézését vagy a szemkörzést, hogy enyhítsük a szemfáradtságot és megőrizzük a látásunkat.
 • Alakítsunk ki megfelelő környezetet: Ügyeljünk a megfelelő megvilágításra a munkaterületünkön. Csökkentsük a képernyő fényerejét és tartsuk tisztán a laptop kijelzőjét.
 • Mozogjunk rendszeresen: Fontos, hogy rendszeresen mozogjunk és végezzünk testmozgást a notebookhasználat mellett. Ez segít megelőzni az izmok merevségét és a testtartási problémákat.
 • Egészséges életmódra törekedjünk, tartózkodjunk a dohányzástól, táplálkozzunk egészségesen és igyunk elegendő vizet.
 • Alkalmazzunk szűrőket: A kijelzővédő szűrők segíthetnek csökkenteni a káros kék fényt, és védelmet nyújthatnak a szemnek.
 • Fontos, hogy időnként teljesen kikapcsoljuk a PC-t és pihenjünk, hogy megnyugtassuk az agyat és a szemet.

Ha bármilyen egészségügyi probléma jelentkezik, fontos, hogy konzultálj szakemberrel, például orvossal vagy ergonómiai szakemberrel, aki segíthet az optimális megoldások megtalálásában és az egészséges számítógép használat biztosításában. A fentieket vásárláskor is vedd figyelembe. Ha felújított gépet veszel, lehetőleg prémium minőségű használt laptopot válassz a szervizek vagy webshopok kínálatából.

Milyen lehetőségeink vannak a testmozgásra a mindennapokban?

lehetőségek testmozgásra

Milyen lehetőségeink vannak a testmozgásra

Mindenki tudja, hogy a rendszeres testmozgás nagyon fontos a szervezetünk egészségének megőrzése érdekében.

Ehhez pedig nem feltétlenül szükséges konditerembe járni vagy otthoni edzőgépet beszereznünk, mivel anélkül is életünk részévé válhat a mozgás.

Nézzük meg milyen lehetőségeink vannak!

 1. Gyaloglás: nagyon könnyen beilleszthetjük a mindennapokba, elég, ha ahova csak lehet autó vagy tömegközlekedés helyett gyalog megyünk, serkenti a szív, – a tüdő, – az agy és az izmaink működését; kis lépésekben haladjunk, napi 10-15 perccel kezdjük, amit fokozatosan növelhetünk
 2. Kocogás: számos betegség kockázatát csökkenti: magas vérnyomás, szívbetegségek, elősegíti az endorfin termelődését, ami kellemes közérzetet biztosít; ne erőltessük meg magunkat! kezdetben csak lazán, szinte gyors léptekben indítsunk, majd növeljük a sebességet és a távolságot, kényelmes edzőcipőt viseljünk, hogy kíméljük a lábunkat
 3. Úszás: a legfontosabb izomcsoportokat megmozgatja, növeli az oxigénfogyasztást, javítja az állóképességet; kiegészíthetjük vízi tornagyakorlatokkal
 4. Kerékpározás: bárki végezheti, függetlenül kortól vagy nemtől, jótékonyan hat az izomzatunkra
 5. Tánc: a kellemes légkör mellett javul a mozgáskoordinációink, kiváló kalóriaégető
 6. Aerobik: igazán dinamikus mozgásforma, ami csökkenti a szív, – és keringési betegségek kockázatát, itt is fontos a fokozatosság

A mindennapokra jellemző rohanás, stressz, a nem megfelelő táplálkozás hamar képes arra, hogy kimerítse a szervezetünk tápanyag tartalékait, ami pedig kimerültséghez és betegségekhez vezethet.

Ezért fordítsunk kiemelt figyelmet arra, hogy nyugodt, pihentető alvásban legyen részünk, töltsünk minél több időt levegőn, sportoljunk, de legalábbis mozogjunk minél többet.

Figyeljünk a változatos, kiegyensúlyozott étkezésre, sose hagyjuk ki a reggelit, ami fontos az egész napi teljesítményünkben.

Ha túlsúlyosak vagyunk, akkor figyeljünk arra, hogy ne vigyünk be a szervezetünkben több kalóriát, mint amennyire annak szüksége van. Ha nem tudunk önkontrollt gyakorolni az evésben, akkor segítségül hívhatjuk a fogyasztószereket.

Ha nincs elég információja azzal kapcsolatban, hogy hogyan fejtik ki étvágycsökkentő hatásukat, akkor tájékozódjon bátran! Az interneten talál információt bőséggel, például Sibutramine vélemények és tapasztalatok címszóval.

Legyen Ön is felelősséggel az egészsége iránt! Mozogjon minél többet és táplálkozzon egészségesen!