A marketing fele kárba vész

Miért skizofrén cucc a tartalom- és linkmarketing?

linkmarketing áraA laikus körökben gyakran emlegetett mondás szerint a marketingre fordított pénz fele kárba vész – csak az a baj, hogy nem tudni, melyik fele az, ami veszendőbe megy. És az sem biztos, hogy a link- és tartalommarketing területén is így van ez.

Kedvenc bloggerünk a Marketing Econimist egy friss felmérését ismertetve arról ír, hogy „az internetes marketing a jövőben nem az offline eszközök kiegészítőjeként jelenik majd meg, hanem egyre inkább központi jelentőségre tesz szert. Ma azonban még gyakori, hogy a vállalatvezetők nem látják világosan, hogyan mérhető a világhálós kampányok hatása és hatékonysága, mint ahogy a weboldal tulajdonosok sem értik még a linkmarketing értelmét.”

Az idézet első fele világos, hiszen az elmúlt évek óta sok szó esik a marketingcsatornák integrálásáról és optimalizálása összehangolásáról, egyre gyakrabban találkozni a webre kihegyezett kampányokkal. (Már nálunk sem szokatlan, ha egy rádiós kampány azzal végződik, hogy „a részleteket keresse fel weboldalunkon, a wéwéwé….címen”. Más kérdés, hogy a vajon a felszólításra mennyien rohannak azonnal számítógépükhöz, hogy azonnal beírják a megadott címet.)

Az idézet második felét azonban nehezebb értelmezni. Az üzleti életben gyakran emlegetett mondás szerint a marketingre fordított pénz 50 százaléka kárba vész – csak az a baj, hogy nem tudni, melyik 50 százalék az. Nos, az internetes marketing és keresőmarketing újdonsága, varázsa, meggyőző ereje (a lézerbomba-pontosságú célozhatóság mellett) éppen a mérhetőségben rejlik.

Online tartalommarketing stratégia a weboldalon

Akik nem tudják, hogyan mérhetők a világhálós kampányok, azoknak nem sok fogalmuk van az online linkmarketingről. A területtel foglalkozó szakemberek felelőssége tehát, hogy „megtanítsák” megrendelőiknek, mit is akarjanak, kérjenek – mérjenek. (A jelenlegi állapotokat jól tükrözi, hogy miközben az online marketing egyre kifinomultabb eszköztárral rendelkezik, sok megrendelő továbbra is ragaszkodik a nagy, de vegyes közönség által látogatott portálok nyitóoldalak tetején elhelyezett – meglehetősen gyengén muzsikáló – hagyományos „bannerekhez”.) > Elolvasom ezt a cikket