Tartalommarketing, linképítés. Szemantikus SEO

Optimalizált weboldalak – Google első hely

A keresési preferenciák terén történt paradigmaváltás óta (2012-13) a fókuszáltan kulcsszavas keresőoptimalizálás kontraproduktívvá vált. A SEO-szolgáltatások felértékelődtek, a linképítésben új eljárások születtek.

Honlap-optimalizálás és tartalommarketing új alapokon

honlap optimalizálás seoMinél több minőségi webtartalom előállítása és megjelentetése nemcsak a direkt marketing és a PR területén hatásos. Természetesen ha egy nagy nézettségű online lapban helyezünk el olyan minőségi tartalmat, amely egy adott termékhez vagy szolgáltatáshoz kötődik, azzal nagyban javíthatjuk az árucikk iránti érdeklődést. A keresőmarketing szemszögéből azonban az ilyen tartalom akkor kap jelentőséget, ha link, szöveges hiperhivatkozás is van benne, s ez az adott áruféleséget forgalmazó cég honlapjára, illetve a megrendelést biztosító weboldalra mutat. Az erős weboldalakról küldött linkek javítják a hivatkozott webhely kulcsszavas Google-helyezéseit. A linkek elhelyezésének ez tehát egy becsomagolt, marketinganyagba ágyazott változata.

Ha nem magas látogatottságú portálról van szó, hanem kis forgalmú, marginálisabb marketing-blogról, akkor a közönség figyelmét felkeltő hatás minimális. Ilyen blogokban nem a széles közönség előtti népszerűsítés a cél, hanem kizárólag az ilyen helyek internetes potenciálját használjuk ki, amikor linket helyezünk el. A közönségforgalom hiányát itt a magas szintű optimalizáltság kompenzálja. Egy kis blogban megjelentetett PR-cikk linkje is hatásos lehet, ha ezt a blogot SEO-szempontból jól építették fel, gondozzák és sok külső link mutat rá. Ilyen esetben linkereje akár felül is múlhatja egy optimalizálatlan hírportálét. De csak akkor, ha szakértői szinten megépített linkprofil áll mögötte.

A tartalommarketing és a honlap optimalizálás így talál egymásra a Google első hely eléréséért.

Szemantikus keresőoptimalizálás, lényegáthárítás

A honlapok tartalmi optimalizációja és a link building hatékonysága rendszerfüggő. A rendszert Googlenak hívják. Keresőalgoritmusokból épül fel. Pingvin, Panda, Kolibri, Fantom, RankBrian, Fred, BERT – követni sem lehet. Ezek teszik lehetővé a szemantikai keresést, amely komplex folyamat fogalmi háló alapján a szemantikus indexeléssel létrejött adatbázist kezeli.

Kis Google-rendszered neked is lehet, ha fiókot nyitsz. Légy óvatos és körültekintő. Figyelj a biztonsági előírásokra. Ha elfelejtetted a jelszavadat, für alle fälle add meg az sms számodat, erre tudnak majd ellenőrző kódot küldeni. Konspirációra nemcsak a szamizdat világában van szükség ugyanis, hanem az online marketing területén szintúgy.

Ha céged van, készíts optimalizált weboldalt, lehetőleg WordPress motor alá. Aztán építs linkprofilt, de kutya szakszerűen, mert jön a Penguin Algorithm és megeszi, amit főztél. > Elolvasom ezt a cikket

Szolgáltatás: Honlap-SEO optimalizálás

Organikus honlap keresőoptimalizálás

A helyezésjavítást célzó SEO új és újabb Google-korszakai

seo linképítés google

A prémium linképítés organikus

Nem először történik meg a keresőoptimalizálás (SEO) – mint szakmai tevékenység és mint szolgáltatás – alig 20 esztendős történetében, hogy a szakembereknek újra kell tervezniük munkájukat, és ami ennél is több: új szemléletet kell kialakítaniuk. Kedvenc keresőnk ugyanis folyton folyvást változtatja rangsorolási szempontjait, nem ritkán elveit is. Miközben hangsúlyozza, hogy mindent a tartalom minősége dönt el, aközben egyre több az olyan elvárása, ami inkább formai, technikai, illetve a külső körülményekre vonatkozik, ilyen például a bejövő linkekkel szembeni egyre szigorúbbá vált elvárás-rendszer, amelynek megfelelni igyekszik az organikus prémium linképítés.

Az ipari linképítés és spam linkek korszakának vége

A Google Pingvin algoritmusa 2012-ben többször egymás után durva hátrasorolással büntette  a hirtelenjében illegálisnak kikiáltott módszerekkel a találati listán előre juttatott weboldalakat. A Google honlap optimalizálás korábban mechanikusan végrehajtható módszereit, a nagy linkfarmok kiépítését, a körbehivatkozást, a piramisszerű linképítményeket kerülni lettek kénytelenek az ezt iparszerűen űzők. Attól kezdve magára adó keresőmarketing szakember nem használhatott linkkatalógusokat, el kellett felejtenie a szatellitoldalakkal oval operálást és nem gondolhatta azt sem, hogy a mindenféle idegen blogokba felnyomott spam kommentek linkjei segíthetnek a gondjaira bízott honlap előremenetelében.

De ez nem volt elég. A Google Penguin 3.0 Algorithm Update 2013-ban azt is nyilvánvalóvá tette, hogy a SEO újkori szakaszában (amelyet tehát a korábbi, a Pingvin 2012-es első garázdálkodásaitól datálhatjuk) már nem elégséges úgynevezett keresőbarát weboldalt készíteni minőségi tartalommal és nem elég ezt tartalmi alapú kreatív linképítéssel megtámogatni, kerülve a fentebb említett manipulációkat. 2013-ban a csakis legális optimalizációs módszereket alkalmazó seósok is keserűen csalódtak az új és újabb Pingvinek alászállásakor. Nem is értették, miért sorolódott hátra esetleg hosszú évek gondos munkájával élpozícióba hozott weboldaluk. Ugyan mi kifogás lehetett a linkprofillal szemben?

Hát csak az – derült ki elejtett hivatalos nyilatkozatokból (és ezt lehetett kikövetkeztetni a nagy számú tapasztalatból is) – hogy nagy számban használtak kulcsszavas linkeket. De hát mi a fityfenét használhattak volna egyebet, ha egyszer a találati listák is kulcsszavasak. Nem a kairói piacon, hanem a Google SERPjében akartak jó pozíciót – ez pedig kulcsszavakkal működik. Hogy másképp.

A keresési preferenciák megváltozása

Elterjedt a nagy keresőprogram agytrösztjének háza tájáról, hogy megváltoztak a keresési preferenciák: a címkéző és kategóriák szerint disztingvált kulcsszavas keresés helyett a mondatokba, életszerű beszédszituációkba foglalt hosszú keresőkérdések élveznek prioritást. Elkezdtek hát kacifántos kérdőmondatokat megfogalmazni és ezekre optimalizálni mind a honlaptartalmat, mint a szöveges linkek hálózatát. Nem azt kérdezték, hogy „habarcs, összetevők”, hanem azt, hogy „mégis mi a franckarikából van az, ami egybe tartja a téglákat a házam falában?”

Lettek ebből jó eredmények is – mert kiderült, hogy ha a fenti sarkított példából nem is, de a kevésbé kacifántosakból a Google tényleg megérti, mit is keresünk, és ha ilyen kérdésnek eleget tevő oldalt készítünk, az bizony az eredendő kulcsszóval is lehet sikeres. Ám ez a módszer mégis eléggé hatékonytalan – szükség lett effektívebb megoldásokra. Ez lett az organikus honlap-optimalizálás, amelyet a szakma egyik jeles művelője az Arvisura SEO névre keresztelt.
<h2″>Arvisura-SEO: Organikus optimalizálás

A keresési optimalizáció ma már szinte kizárólag a piacvezető cég által fejlesztett keresőmotorok kegyeinek keresésére irányul. A magyar nyelvterületen az internetes keresések 97 %-ban a Google rendszerében történnek, így nem csoda, hogy relevánsnak az a találati pozíció számít, amelyet ez a program az élmezőnyben való szereplésre érdemesnek talál.

Hogy a kulcsszavas TOP helyezések megszerzése realitássá váljon, kélt dolgot elengedhetetlen megtenni.

  • Megfelelően tartalmas honlapot kell építeni, és a tartalmát keresőbaráttá kell tenni.
  • Olyan linkprofilt kell építeni a weboldalunk számára, amely kvázi elhiteti a keresőalgoritmusokkal, hogy ez egy fontos, és az adott kulcsszóra nézve releváns tartalmú oldal.

Itt nyilván nem az algoritmusok kijátszásáról vagy öncélú befolyásolásáról van szó. Ezeket a programokat tojásfejű és kockafejű fejlesztők tökéletesítik immár több mintkét évtizede, ne gondoljuk, hogy túljárhatunk a mesterséges intelligencia szintjén álló szoftverek eszén Rank Brian – 2015 – és BERT algoritmusv- 2017). De azt megtehetjük, hogy rátereljük a figyelmüket arra, ami valóban jó. Ezt célozza az Arvisura–SEO.

Linkelni és optimalizálni – szerves összefüggésben

Eredményesen akkor optimalizálhatunk egy oldalt, ha mind a tartalomoptimalizálást, mind a linképítést egyazon stratégia részévé tesszük. Azaz a tartalmat már annak tudtában fejlesztjük, hogy tudjuk-ismerjük linképítő lehetőségeinket. A linkprofil hálózatát képező rendszert pedig úgy alakítjuk ki, hogy magába integrálja a támogatott oldalt. Azaz ne külön legyen az optimalizált website és külön az őt körülvevő webhálózat, hanem maga a céloldal szerves részét képezze az általunk számára épített webkörnyezetnek. A módszer alkalmazása prémium szintű SEO szolgáltatás.

Ennek elérésére számos lehetőség áll rendelkezésünkre. Elárulni a sok eljárási finomságot azonban nincs szándékunkban, lévén ezek legféltettebb szakmai titkainkat képezik. Az Arvisura fantázianévre keresztelt stratégiánk összefoglaló leírását azonban közzétettük itt: Linképítő stratégia prémium szinten.

Újabb korszak: oldalélmény, mobilsebesség

A Google Page Experience Algorithm élesítése újra korszakot nyit a SEO történetében. Erről itt írtunk bővebben:

A white hat SEO optimalizálási eljárásokat alkalmazó Arvisura-eljárás organikus módszere a keresési Google-preferenciák szerinti kreatív linképítést és a szemantikus háló szerint épülő kontextusra alapozott tartalmi keresőoptimalizálást jelent.