Ipari műanyagtartályok kármentővel

Mi az ipari műanyag tartály?

ibc szögletes műanyag tartályHa még nem találkoztál a kifejezéssel: ipari műanyag tartályok – akkor is lehet elképzelésed arról, hogy mit takar ez a fogalom. A tartály  egyfajta edényféleség, leginkább vizet tárol (ha nem is vízterápia céljára).

Láthattál ilyet a saját lakásodban ott, ahová a király is egyedül jár. A műanyag meg mi mást jelenthetne, mint azt az anyagot, amiből készült. Ismersz ilyeneket: polietilén, polisztirol, polipropilén, bakelit, ebonit, PVC… És ha kicsit is emlékszel a kémiaórákra, tudhatod, hogy ezek szerves polimerek és órásmolekulákban állnak, és valahol félúton járnak a szilárd és a folyékony anyagok között, legalábbis a molekulaszerkezetük amorf, azaz nem kristályos, így voltaképp a műanyagok megdermedt folyadékok, de nem úgy dermedtek meg, mint a víz jéggé fagy, merthogy amaz kristályos, a plasztik viszont nem: ha melegíteni kezded, folyamatosan lágyul, mígnem folyékonnyá válik. Na A műanyagot tisztáztuk.

A műanyagból készült tartály sem ismeretlen számodra: ha felnyitod az autód motorházát, ott is van egy kis műanyag ballon, abba töltöd a fagyálló folyadékot.

Gondod az ipari szócskával lehet, mert hát persze tudod, hogy mi az ipar, de soha nem jártál még olyan üzemben, ahol folyadéktároló ebonit konténerrel találkoztál volna, inkább csak el tudod képzelni, hogy olyasmi lehet, mint a wc-tartály, csak biztosan sokkal nagyobb.

És ezzel nem is tévedtél akkorát, mint ide Lacháza, mert a lényeg valóban ez: az ipari tartályok leginkább térfogatukban és felhasználási módjukban különböznek az általad ismert kisebbektől. Ugye vannak henger alakúak és szögletesek, magasak és laposak, 30-tól akár 3000 literesig.

Ami a felhasználási területüket illeti, az ipari jelleg azt jelenti, hogy valamely termelési folyamat során funkcionálnak folyadéktárolóként és vagy a nyersanyagot, vagy az adalékanyagokat, vagy pedig a kész és félkész terméket  tárolják benne.

Négyszögletes IBC tartály

Ha mélyebben elmerülsz a témában, megismerheted ennek a műfajnak a koronázatlan királyát,  az acélpántos IBC tartályt, amelynek számos különleges tulajdonsága van, az egyik az, hogy majdnem pontosan kocka alakú, ezért igen helytakarékos, a másik pedig az, hogy úgy alakították ki őket, egymásra rakhatók legyenek. Igen praktikus például szállításnál

Az IBC műanyag tartályok alatt raklap illeszték található, ezt úgy alakították ki, hogy a villás targoncával kompatibilis legyen, ami rakodásnál nagy előnyt jelent.

Ipari műanyag kármentő tálca

Továbbá érdemes tudnod még egy biztonsági intézkedésről azon túl, hogy a műanyag IBC-tartályt acél rács védi, nevezetesen azt, hogy feltöltéskor és lecsapoláskor kármentő tálcaára helyezik. Ez is egy ipari műanyag edény, amely arra szolgál, hogy a tartályból kifolyó, kilocsogó folyadék ne az üzemcsarnok padlózatára folyjon, hanem ebbe a műanyag alkalmatosságba, amely szorgalmasan összegyűjti a veszteséget, ezért is hívják kármentőnek, de ez a jelentése kettős értelmű, hiszen azt a célt is szolgálja, hogy a kifolyó veszélyes folyadékok ne okozzanak környezeti károkat, így a gyűjtőtálca mentesíti valamelyest környezetünket a károktól. Az ipari műanyag tálca másik neve: túlfolyó raklap. (Az információk forrása: https://iparitartaly.hu/termekkategoria/folyadektarolo-tartalyok/)

Gyártási technológia: rotációs öntés

Az említett tárolóeszközüket és sok más üreges tárgyat – hordókat, tégelyeket, kannákat – hőformázással állítanak elő. Az egyszerű fröccsöntésnél fejlettebb műanyagipari technológia a rotációs öntés, amely egyenlő falvastagságot és varratmentességet biztosít az így gyártott zárt és nyitott edények száméra.

Ugye ma is okosabb lettél valamivel, megtudtad, mi a műanyag tartály a kármentő tálca és hogy miért ipariak, illetve milyen eljárással készülnek.


Ebben a blogban mód van PR-cikkek elhelyezésére

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük